Schip
HAL ms Rotterdam
Vertrek
15 juli 2019
Reisduur
21 dagen
Locatie
Europa, IJsland, Noord-Europa, Noordpool, Noorwegen

IJsland & Spitsbergen Cruise – ms Rotterdam

Gedurende deze 21-daagse IJsland & Spitsbergen cruise zult u unieke bestemmingen gaan verkennen, die slechts zelden in cruiseschema’s voorkomen. Over meerdere dagen verspreid is er alle tijd om te genieten van de prachtige natuur van Spitsbergen. Deze eilanden groep is vooral bekend uit de tijd van de walvisvaarders, maar nu vooral geliefd om haar indrukwekkende en onaangetaste natuur. Fjorden, ijsvelden en het poolijs, u komt het gegarandeerd tegen. Maar hier stopt uw reis niet, IJsland met haar gastvrije bevolking, unieke landschap en het gezellige Reykjavik wacht op uw komst.

Met haar kunst- en antiekcollectie die meerdere miljoenen waard is, brede teakdekken en klassieke lijnen roept de ms Rotterdam herinneringen aan de nautische traditie op, maar combineert deze met geavanceerde voorzieningen. Geniet aan boord van een kookshow of een praktische workshop bij America’s Test Kitchen. U kunt sporten in ons volledig uitgeruste fitnesscentrum. Geniet van heerlijke gerechten van over de hele wereld in onze specialiteitenrestaurants. Verken de wonderen van de natuurwereld met presentaties en activiteiten van BBC Earth Experiences.

Wist u dat…

  • De Rotterdam met 1404 passagiers één van de intiemere schepen van Holland America Line is.
  • Er al 5 eerdere schepen van Holland America Line dezelfde naam mochten dragen.
  • Het schip in 1997 in Ft. Lauderdale door prinses Margriet is gedoopt.

Vaarschema IJsland & Spitsbergen Cruise – ms Rotterdam

1

Amsterdam

U kunt op eigen gelegenheid naar Amsterdam reizen voor het inschepen aan boord van de ms Rotterdam. U kunt vanaf het begin van de middag aan boord en u zult aan het einde van de middag uit Amsterdam wegvaren.

2

Relaxen op Zee

3

Alesund, Noorwegen

Ålesund is een curieus vissersstadje in het westen van Noorwegen, met ongeveer 45,000 inwoners. Het wordt wel eens de mooiste stad van Noorwegen genoemd. Een groot deel werd in 1904 door brand verwoest, waarna de stad werd herbouwd in Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd, een stijl die rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw populair was. Een jaar na de brand werd Noorwegen onafhankelijk van Zweden, wat leidde tot een campagne om een ‘Noorse stad’ te bouwen die het ontstaan van een nieuw land zou markeren. De kleurrijke gebouwen hebben kasteelachtige torentjes en spitse torens met gedetailleerde gevels en sierbloemen, waterspuwers en door de Vikingen geïnspireerde decoraties.

Het gebied grenst aan de Noorse Zee en staat ook bekend om zijn gebergtes en fjorden. Wie een actievere excursie wil, kan in Ålesund heerlijk wandelen, mountainbiken of kajakken. Een van de hoogtepunten is het beklimmen van de 418 traptreden die naar de top van de Aksla-berg leiden, waarvandaan men een spectaculair uitzicht over de Sunnmøre-alpen heeft. De Geirangerfjord ligt dichtbij, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en bekend is om zijn prachtige watervallen. Hier vindt u ook Atlanterhavsparken, het Atlantische Zee Park, een van de grootste aquariums van Europa.

4-5

Relaxen op Zee

6

Longyearbyen, Spitsbergen

Een van de meest bijzondere bestemmingen ter wereld is de eilandengroep Spitsbergen (Svalbard), op meer dan 640 kilometer ten noorden van het Noorse vasteland, diep in de poolcirkel.

Te midden van de uitgestrekte wildernis van bergen en gletsjers ligt Longyearbyen. Dit is een kleine, bloeiende gemeenschap van mijnwerkers, onderzoekers, studenten en hun gezinnen die de barre weersomstandigheden weten te doorstaan en van dit kleine stadje de meest noordelijke permanent bewoonde plek op aarde gemaakt hebben.

Deze eilanden kennen een unieke bestuursvorm: Spitsbergen wordt beheerd door Noorwegen, maar de burgers van veel andere landen kunnen hier ook naartoe verhuizen. In combinatie met de plaatselijke economie betekent dit dat u hier een veel sterkere internationale invloed vindt dan u zou verwachten. Svalbard Church verwelkomt alle nationaliteiten en religies, en hoewel de hoofdtaal en de munt uit Noorwegen komt, vindt u hier een enorme diversiteit aan achtergronden onder de 3.000 menselijke bewoners.

De archipel is ook de thuisbasis voor een paar duizend ijsberen. Hoewel ze in de zomermaanden zelden dichtbij Longyearbyen gezien worden, zwerven ijsberen het hele jaar over de eilanden, waaardoor toeristen Longyearbyen niet zonder gids mogen verlaten. Maar laat u dit er niet van weerhouden de stad te verkennen. Om deze opmerkelijke locatie ten volle te waarderen, moet u een wandeling over het eiland maken om met de lokale bewoners te praten en de musea bezoeken.

7

Cruisen langs de Liefdefd Fjord & Poolijs

De noordkust van Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard-archipel, wordt doorboord door een aantal fjorden die ver landinwaarts gaan. De Liefdefd Fjord, Raudfjord en Woodfjord vormen samen een van de meest indrukwekkende landschappen van het Noordpoolgebied.

Alle drie de fjorden en het hele westelijke stuk van Spitsbergen maken deel uit van het Nordvest-Spitsbergen Nationaal Park—, een speciale bestemming vanwege de  overblijfselen van vulkanen en de warmwaterbronnen die aan het eind van de 19e eeuw werden ontdekt. Het park is vandaag de dag een relatief populaire toeristische trekpleister vanwege zijn natuurlijke schoonheid, evenals de belangrijke culturele waarde van verlaten walvisstations en verschillende andere verlaten  overblijfselen van poolexpedities.

Ondanks dat u consistentie zou verwachten in de adembenemende uitzichten zijn de bergketens die het fjordsysteem omgeven zo divers als het Noorse vasteland zelf. Graniet, Devoonzandsteen en gletsjers die afkalven in zee zijn hier overal te vinden—de Liefdefd is bekend als de mooiste fjord van Svalbard.

Het water in de Liefdefd Fjord is tijdens de zomer altijd toegankelijk, maar het ijs kan in andere periodes van het jaar de navigatie lastig maken.

8

Ny Ålesund & Lilliehöökfjord, Spitsbergen

De Svalbard-archipel, één van de meest unieke bestemmingen ter wereld, ligt meer dan 640 kilometer (ongeveer 240 mijl) ten noorden van het Noorse vasteland, diep in de Noordpoolcirckel. Tussen de bergen en gletsjers is Ny Ålesund een gemeenschap van onderzoekers uit tien verschillende landen, van China tot het Verenigd Koninkrijk, die de zware omstandigheden doorstaan om van deze kleine stad de meest noordelijk gelegen permanent bewoonde nederzetting op aarde te maken. De diverse, internationale bevolking is nauwelijks te missen tijdens een ontdekkingstocht door de stad. Bij de Svalbard-kerk in Longyearbyen, ten zuiden van Ny Ålesund, zijn gelovigen van alle nationaliteiten en religies welkom. En ondanks dat de voertaal en valuta Noors zijn, zult u een verbluffend aantal talen horen spreken onder de 3.000 bewoners van de archipel. In het gebied leven ook een paar duizend ijsberen. De afgelopen jaren komen ze in de zomer weleens in Ny Ålesund en daarom moeten bezoekers op de gemarkeerde paden blijven als zij niet worden begeleid door een gids. Maar laat u dit er niet van weerhouden de stad te verkennen. Om deze indrukwekkende locatie helemaal te kunnen waarderen, zorgt een bezoek aan het Svalbard Museum, in het nabijgelegen Longyearbyen, voor een introductie van de omgeving. En een ijsfjordsafari biedt een nadere beschouwing van het bevroren landschap.

9

Relaxen op zee

10

Cruisen langs Jan Mayen Island

Als u langs dit afgelegen eiland in het midden van de Noorse Zee vaart en door de mist een glimp opvangt van deze torenhoge met ijs bedekte vulkaan, dan vraagt u zich wellicht af hoe iemand kan leven op deze desolate landtong. Het eiland dat 373 vierkante kilometer (144 vierkante mijl) groot is — ongeveer 1000 kilometer (620 mijl) ten westen van Noorwegen en 500 kilometer (300 mijl) ten oosten van Groenland — is voor het grootste deel onbewoond. Behalve een weer- en navigatiestation waar een handjevol mensen woont, zijn de enige levende wezens op dit onherbergzame stukje land de vele zeevogels op de kliffen. Het eiland werd ontdekt in het begin van de 17e eeuw door de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson, en werd vernoemd naar Jan May, een Nederlandse kapitein die vanaf 1615 diverse walvisstations langs de kust vestigde. Tegen 1642 dreigden de walvissen uit te sterven door de jacht, en was het eiland verlaten. In 1921 werd er een meteorologisch station geopend in Noorwegen, en negen jaar later werd Jan Mayen onderdeel van het Koninkrijk Noorwegen. Het meest in het oog springende kenmerk is de 2277 meter (7470 foot) hoge Beerenberg, de meest noordelijke actieve vulkaan op de planeet, die in 1985 nog actief was.

11

Seyðisfjörður, IJsland

De weelderige valleien en dramatische watervallen van Seyðisfjörður zijn een aantal van de meest schilderachtige plekken aan de oostkust van IJsland. En aan het einde van de fjord ligt de kleurrijke, levendige stad Seyðisfjörð met een bloeiende kunst- en muziekscene dankzij het LungA Art Festival en concerten in de bijzondere Blue Church iedere zomer. Het Skaftfell Center for Visual Art toont het hele jaar door werken van jonge kunstenaars en heeft een populaire bistro en een boekwinkel. Seyðisfjörð werd in de 19e eeuw door Noorse kolonisten gevestigd; zij bouwden de fris gekleurde houten gebouwen die er nog steeds staan. De stad, met een bevolking van 700, heeft de verbinding met het Europese vasteland vastgehouden: Het is de enige haven in IJsland waar regelmatig passagiersschepen uit Europa aankomen, via een veerpontservice van en naar Denemarken en de Faeröereilanden. De inwoners van de omgeving van Seyðisfjörð zijn voornamelijk wilde rendieren, van origine geïmporteerd vanuit Noorwegen; het zijn de enige in IJsland, en poolvossen, zeehonden en bruinvissen die langs de kust zwemmen. Veel inheemse vogelsoorten, waaronder papegaaienduikers en de noordse stern, nestelen rondom de stad. Tientallen soorten zijn te vinden in Skálanes, een natuurreservaat en onderzoekscentrum. Wat verder weg ligt het grootste bos van IJsland, een van de hoogste watervallen en zijn er veel mogelijkheden om de wandelen, fietsen of kajakken.

12

Akureyri, IJsland

De tweede grootste stad van het land, vaak aangeduid als de hoofdstad van Noord-IJsland , is zowel bruisend als mooi, en dient als een ideaal knooppunt om het ongelooflijke landschap te verkennen waardoor het omgeven wordt.

Akureyri, gelegen boven aan een 60-kilometerlang fjord, het langste van het land en omgeven door bergen met strepen sneeuw, was oorspronkelijk gevestigd in de 9e eeuw en werd voor het eerst officieel aangeduid als stad in de 16e eeuw. Tegenwoordig gaat het prat op een bevolking van ongeveer 17.000, een schilderachtige haven en een reeks interessante winkels, gezellig drukke cafés en kwaliteitsrestaurants. De belangrijkste bezienswaardigheden omvatten de  Akureyri-kerk, een prachtige botanische tuin (gesticht in 1912) en het fascinerende Akureyri-museum.

Vanaf hier is het mogelijk om sommige van de meest gedenkwaardige landschappen van het land te verkennen, te beginnen met Akureyri’s eigen fjord, Eyjafjörður, waar u verschillende musea aantreft (waaronder het Icelandic Folk and Outsider Art Museum), vissersdorpjes zoals Grenivík en veel spectaculaire berglandschappen. Verderop ligt het eiland Grimsey, het vulkanische wonderland van het Mývatn-meer en een hele reeks watervallen, kloven, kerken en locaties van saga’s.

13

Ísafjörður, IJsland

Het idyllische stadje Ísafjörður met een inwoneraantal van 2,600 wordt aan drie kanten omgeven door imposante bergen en is een mooi uitgangspunt voor het verkennen van het omringende Westfjord-schiereiland. De plaats, gesticht in de 16e eeuw, en van oorsprong afhankelijk van de visvangst als voornaamste bron van inkomen, bestaat uit eeuwenoude houten huizen, afgewisseld door een paar winkels, restaurants en cafés.

Ondanks de laagdrempelige sfeer biedt Ísafjörður genoeg te doen, van het bezoeken van de plaatselijke musea of een rondje golf spelen tot wandelen, fietsen en kajakken door het dorp en de haven. Ook vindt er een aantal belangrijke evenementen in de stad plaats, zoals de oudste crosscountry ski-race van IJsland, de Europese Kampioenschappen moddervoetbal en het klassieke muziekfestival Við Djúpið.

De ruige en afgelegen Westfjorden bieden nog veel meer attracties. Zo is er in de zomer een dagelijkse veerboot die bezoekers naar het prachtige Hornstrandir Natuurreservaat brengt, en naar  Vigur, een eiland dat veel beschermde vogelsoorten herbergt. Volg de bijzondere kustlijn van de regio, om besneeuwde bergen, watervallen en stranden te vinden.

14

Relaxen op zee

15

Heimaey, IJsland

Er wonen 4.500 mensen op Heimaey, een eiland van 13 vierkante kilometer (vijf vierkante mijl) van de zuidkust van IJsland. Het werd genoemd in een aantal middeleeuwse IJslandse verhalen en werd aangevallen tijdens Turkse rooftochten in de 17e eeuw, maar de gebeurtenissen van 23 januari 1973 zetten Heimaey pas echt op de kaart. Op die dag werden de inwoners wakker van een aardbeving en pluimen as van de Eldfell vulkaan, gevolgd door lavastromingen. De meeste inwoners werden geëvacueerd, terwijl een aantal achterbleef om de haven te beschermen door oceaanwater op de hete lava te sproeien. Toen de uitbarsting bijna zes maanden later tot rust kwam, was het eiland met 2,2 vierkante kilometer (0.9) vierkante mijl) gegroeid en de halve stad vernield, maar de haven was gered. Het merendeel van de eilandbewoners keerde terug en Heimaey is sindsdien bekend als een dramatische microkosmos van de buitengewone geologische activiteit van IJsland. De uitbarsting van 1973 is de focus van het fascinerende Eldheimarmuseum. Er wordt onder andere een huis tentoongesteld dat, net als in Pompeii, verzwolgen werd door as. Een rondvaart om het eiland biedt weer een ander perspectief op de buitengewone geologische geschiedenis van Heimaey, en zijn heden. 

16-17

Reykjavik, IJsland

De meest noordelijke hoofdstad van de wereld is zo relaxt en ontspannen als nergens anders op aarde. Door Reykjavík stroomt geothermisch water en het heeft een overweldigende achtergrond van ontoegankelijke lavavelden, majestueuze gletsjers en regenboogkleurige huizen, en daardoor is het beroemd om zijn natuurlijke wonderen en indrukwekkende vergezichten. Maar wat minder bekend is, is dat de piepkleine IJslandse stad een cultureel aanbod heeft dat veel bestemmingen twee keer in grootte overtreft. Verken de musea en kunstgalerieën van wereldklasse overdag en breng daarna de avonden door in gezellige cafés en bars. De bloeiende eetcultuur bevat traditionele Scandinavische gerechten en internationale trends, en het creatieve vermogen van de stad heeft een hoge snelheid met internationaal gerenommeerde ontwerpers, musici en kunstenaars. Zelfverzekerd, maar niet verwaand; deze stad is echt uniek.

18

Relaxen op zee

19

Invergordon (Inverness), Schotland

Welkom in de Highlands, de ruigste en minst gekluisterde regio van het volledig Verenigd Koninkrijk. Inverness wordt beschouwd als de hoofdstad van de Highlands en, ondanks dat het een zeer kleine stad is in internationale zin, biedt het meer dan een beetje plezier en vertier met onder andere topklasse restaurants als attractie.

Even buiten Inverness wacht een schatkist aan Schotse en Keltische geschiedenis, mythes en natuurschoon te midden van onbedorven valleien, bergen, meren, rivieren en meer. De meest beroemde attractie is ongetwijfeld de legendarische (en hoogstwaarschijnlijk denkbeeldige) monster van Loch Ness. Voor de minder frivole reiziger zullen de locaties die verhalen over de Schotse historie aantrekkelijker zijn. Bijvoorbeeld de Culloden Battlefield, waar de impasse tussen Bonnie Prince Charlie en  het leger van de Hannoveraanse koning in Londen van 1746 de nederlaag betekende voor de Jakobitische opstand, en geleid heeft tot de jarenlange onderdrukking van de Highlands om te garanderen dat er geen verdere opstanden kwamen.

De haven van Invergorden ligt op slechts een korte afstand rijden van charmante plaatsen zoals Fortrose met de eeuwenoude ruïnes van de kathedraal of Rosemarkie waar het Groam House Museum u de opmerkelijke prehistorische kunst van de inheemse inwoners van Schotland, de Picts, zal tonen.

20

Relaxen op zee

21

Amsterdam

In de vroege ochtend komt u aan in de haven van Amsterdam, na ontschepen kunt u op eigen gelegenheid terug naar huis afreizen. Maar u kunt ook aan boord blijven voor een combinatie cruise.

Reissom IJsland & Spitsbergen Cruise – ms Rotterdam

Binnenhut v.a. € 4.399,- p.p.
Buitenhut v.a. € 4.599,- p.p.

Lanaihut v.a. € 6.599,- p.p.
Vista Suite v.a. € 7.449,- p.p.
Neptune Suite v.a. € 13.849,- p.p.

Reissommen zijn per persoon (o.b.v. 2 p.s.) en door dagelijks wissellende prijzen ter indicatie. Neem voor de laagste reissom contact met ons op.

VERTREK MOGELIJK VANAF Amsterdam
REISSOM IS INCLUSIEF 21-Daagse cruise o.b.v. 2 personen in een hutcategorie van uw keuze
Cruise obv volpension
Havengelden en taxen
Luxe reisbescheiden met informatiepakket
REISSOM IS EXCLUSIEF Fooien voor verblijf aan boord, circa $ 10,- p.p.p.d.
Reserveringskosten á € 30,- per boeking
Verplichte bijdrage GGTO-garantieregeling á € 15,- per dossier
Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50 per dossier
OPTIONEEL
  • Uitgave van persoonlijke aard
  • Drankjes en overige maaltijden
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Overige excursies ter plaatse

Bovenstaande reissommen zijn gebaseerd op dagprijzen, dit betekend dat de prijzen continu fluctueren en per vertrekdatum kunnen verschillen. Wilt u graag een exacte prijsopgave, neem dan contact met ons: 0172 450 530

Expert Review

Er zijn nog geen waarderingen.

Laat een review achter

Waardering